Piekperiode

De piekperiode is bedoeld om specifiek op jouw wedstrijd van het jaar heel goed in vorm te zijn, maar ook vooral fris. Dat laatste wordt vaak vergeten. Mtb’ers vergeten maar al te vaak dat hier niet in volume meer getraind moet worden, maar verminderen lange duurtraining en verhogen van intensiteit ( meer interval trainingen).

mtbikecoach-piekperiode

Hier gaat het om zo gericht mogelijke wedstrijd-trainingen ( simulatie van trainingen). Deze trainingen kunnen ook B- of C-wedstrijden zijn, om zo beter te zijn in jouw belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De piekperiode kan 2 tot maximaal 3weken duren. Deze interval trainingen moet worden gecombineerd met rust van 72 tot 96uur! Dit kan zowel passief als actief afgewisseld worden.

3 weken piekperiode is voor iemand die geen blessure of ziekte heeft tijdens voorgaande fases ( basis & build-fase). De werk-intensiteit is naast recuperatie het belangrijkste tijdens deze fase.

  • Marathon-rijders + 80km ; net op of onder omslagpunt
  • Cross-country en/of marathon minder dan 70km: boven omslagpunt

Hier slaan veel renners in paniek en zorgen ze dat hun lichaam volledig opgebrand en zelfs overtraind geraakt. Overtraining mag nooit de vorm van training vormen. Het kan dagen, weken, maanden, jaren duren (en soms zelf nooit meer) tegen dat je daarvan recupereert. Als je een goede voorbereiding hebt gehad, dan zal je er klaar voor zijn. Indien niet zorgt dan niet voor overmatige training, het is wat het is. In mijn filosofie geloof ik er rotsvast in dat je maar 2 keer kan pieken per jaar. Aan jou de keuze welke wedstrijden dat zullen zijn.

Voor mij is dit als trainer de leukste periode om voor jullie in te vullen omdat elke wedstrijd een doel op zich is. Ik ga zeer specifiek het parcours gaan analyseren en maak daarvan race-simulaties. Mijn mtb’ers houden ervan maar zouden dit nooit kunnen doen als ze niet de juiste voorbereiding hebben gehad. Als ze deze training “gemakkelijk” aankunnen dan weet ik dat goed werk heb geleverd en ze klaar zullen zijn voor hun D-day.

Nog even off-topic; op 3 oktober kom ik naar Amsterdam, heel uitzonderlijk. Ik heb nog plaats voor 2 kennismakingsgesprekken. Wens je meer uitleg over training en/of coaching dan is dit de ideale gelegenheid. Dit gesprek is volledig GRATIS, je moet je enkel aanmelden op info@mtbikecoach.be. Een overzicht van het aanbod kan je terugvinden op www.mtbikecoach.be.
Wees er snel bij!

Laurent Defevere
info@mtbikecoach.be
www.mtbikecoach.be

V4IEV_tn[1]

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *